Slik har vi sammenlignet boliglån

I denne testen har vi tatt utgangspunkt i renten på de ulike boliglånene.

Slik fungerer det

Sammenlign boliglån

Trykk "Bestill nå"

Fyll inn søknaden

Spar penger

Forslag til et boliglån vi burde ha med i vår pris-sammenligning?

Vil du bli varslet når vi gjør endringer i sammenligningen?

Ofte stilte spørsmål om boliglån

For å få et boliglån, må du vanligvis oppfylle visse krav og betingelser som settes av långiveren. Her er de generelle kravene som vanligvis er involvert:

 • Egenkapital: De fleste långivere krever at du har en viss prosentandel av boligens kjøpesum som egenkapital. Dette kan variere, men vanligvis ligger det et sted mellom 10% og 20% av boligens verdi.
 • Kredittvurdering: Långivere vil vurdere din kredittscore for å avgjøre din kredittverdighet. En god kredittscore kan bidra til å sikre bedre lånevilkår.
 • Inntekt og gjeld: Du må kunne dokumentere en stabil inntekt som er tilstrekkelig til å betale lånet og andre månedlige utgifter. 
 • Ansettelse og inntektshistorikk: Å ha en stabil arbeidshistorikk kan være viktig. Långivere vil ofte be om dokumentasjon av inntekt og arbeidsforhold for å bekrefte din evne til å betjene lånet.
 • Boligvurdering: Långivere vil vanligvis kreve en uavhengig vurdering av eiendommen for å fastslå dens verdi. Dette er viktig for å bestemme lånebeløpet og lånevilkårene.
 • Dokumentasjon: Du må kunne gi nødvendig dokumentasjon, som lønnsslipper, skattemeldinger, bankutskrifter og annen relevant informasjon.
 • Sikkerhet: Boliglånet er vanligvis sikret med eiendommen du kjøper.
 • Lånesøknad: Du må fylle ut en lånesøknad der du gir detaljer om din økonomi, inntekt, gjeld og eiendommen du ønsker å kjøpe.
 • Godkjennelse: Etter at du har sendt inn lånesøknaden, vil långiveren vurdere informasjonen og avgjøre om du kvalifiserer deg for lånet. Hvis lånesøknaden blir godkjent, vil du motta et lånetilbud med vilkårene.

Ja, det er mulig å få avdragsfrihet på et boliglån, men det avhenger av långiverens vilkår og dine individuelle forhold. Avdragsfrihet betyr at du midlertidig kun betaler renter på lånet, mens hovedstolen (selve lånebeløpet) ikke reduseres. Dette kan gi lavere månedlige utgifter i en periode, men det vil også forlenge tiden det tar å tilbakebetale lånet fullt ut og vil øke den totale rentekostnaden.

Her er noen viktige punkter å merke seg om avdragsfrihet på et boliglån:

 • Långivervilkår: Ikke alle långivere tilbyr avdragsfrihet, og de som gjør det, kan ha ulike betingelser. Det er derfor viktig å undersøke og sammenligne långivernes vilkår før du tar en beslutning.
 • Begrenset periode: Avdragsfrihet tilbys vanligvis for en begrenset periode, for eksempel 1-5 år. Etter denne perioden vil lånet gå tilbake til å bli et avdragslån der du betaler både renter og avdrag.
 • Økte rentekostnader: Selv om månedlige utgifter kan bli lavere med avdragsfrihet, vil du fortsatt betale renter på den gjenværende hovedstolen. Dette kan føre til høyere totale rentekostnader over lånets løpetid.
 • Lengre nedbetalingstid: Ettersom du ikke betaler ned på lånet mens du har avdragsfrihet, vil det ta lengre tid å tilbakebetale lånet fullt ut. Dette kan forlenge lånetiden og påvirke din langsiktige økonomiske situasjon.
 • Økonomisk situasjon: Avdragsfrihet kan være nyttig i perioder der du har midlertidig redusert inntekt eller andre økonomiske utfordringer. Det gir en pustepause i de månedlige utgiftene. Men det er viktig å være klar over konsekvensene og forstå at du må betale ned lånet senere.
 • Betingelser kan variere: Noen långivere kan kreve at du har en viss egenkapital eller økonomisk stabilitet for å tilby avdragsfrihet. Dette varierer fra långiver til långiver.

Det er viktig å nøye vurdere om avdragsfrihet er riktig for din situasjon. Det kan være gunstig i noen tilfeller, men det er viktig å forstå hvordan det påvirker lånet ditt på lang sikt.

Den effektive renten reflekterer hva lånet fra banken vil koste deg. Effektiv rente omfatter alle kostnader knyttet til boliglånet. Effektiv rente er derfor et godt hjelpemiddel om du vil sammenligne tilbud fra flere aktører. Effektiv rente beregnes på samme måte av alle banker.

For å beregne den effektive renten, må du ta hensyn til følgende faktorer:

 1. Nominell rente: Dette er den grunnleggende renten på lånet.

 2. Termingebyrer: Eventuelle gebyrer du må betale hver måned eller kvartal.

 3. Etableringsgebyr: Dette er engangsgebyret du betaler når lånet blir opprettet.

 4. Terminkostnader: Andre kostnader som kan påløpe med jevne mellomrom.

 5. Andre gebyrer og provisjoner: Eventuelle andre avgifter eller kostnader knyttet til lånet.

Ved å ta hensyn til alle disse faktorene, kan du beregne den effektive renten ved å bruke en formel som tar hensyn til lånebeløpet, renten og alle kostnader over låneperioden.